fbpx

Žardinjera Mediteran 40x19xh16cm / 6,5l

Akcija
,

Žardinjera Mediteran 40x19xh16cm / 6,5l

Original price was: 300.00 rsd.Current price is: 280.00 rsd. 234.00 rsd bez PDV

Žardinjera Mediteran 40x19xh16cm / 6,5l

 

Sve saksije možete pogledati na linku.

zardinjera mediteran, zardinjere sa kukom, zardinjere sa podmetacem, ovalne zardinjere, zardinjere

Žardinjera Mediteran 40x19xh16cm / 6,5l

Dimenzije: 40 x 19 x h16 cm / 6.5L

Za Vašu kućnu oazu!

Ova plastična žardinjera dimenzija 40x19xh16 cm sa zapreminom od 6.5 litara pruža određeni prostor za sadnju biljaka, ali zbog svojih dimenzija i zapremine, preporučuje se da se u nju sade manje biljke koje ne zahtevaju veliki prostor za razvoj korenja. Evo nekoliko razloga zašto je to važno:

 1. Ograničen prostor za korenje: S obzirom na dimenzije žardinjere, biljkama koje zahtevaju prostrane korene može nedostajati dovoljno prostora za zdrav rast. U takvim slučajevima, korenski sistem biljke može postati suviše skučen, što može ograničiti pristup vodi, hranjivim materijama i kiseoniku.
 2. Zadržavanje vlage: Manje žardinjere imaju tendenciju da brže isuše zemlju u poređenju sa većim posudama. Biljke koje ne zahtevaju mnogo vode i koje su otporne na sušu bolje će uspevati u ovakvim uslovima.
 3. Mobilnost: Manje žardinjere su lakše i praktičnije za manipulaciju i premeštanje. Ovo može biti korisno ako želite često promeniti raspored biljaka ili ih premestiti u različite delove vašeg doma ili bašte.
 4. Estetski faktor: Manje žardinjere su pogodne za stvaranje raznovrsnih aranžmana biljaka, što može doprineti estetici vašeg prostora. Takođe, mogu se koristiti za stvaranje vertikalnih bašti ili za postavljanje na police ili manje površine.

S obzirom na ove faktore, preporučuje se sadnja biljaka koje se dobro prilagođavaju ograničenom prostoru i koje ne zahtevaju dubok i prostran korenov sistem. Neke biljke koje bi mogle uspevati u ovakvim uslovima uključuju sukulente, kaktuse, različite vrste biljaka sa malim listovima ili cvetovima, kao i neke vrste biljaka začina poput bosiljka ili peršuna. Važno je prilagoditi izbor biljaka vašim preferencijama, ali i uslovima vašeg prostora kako bi se osiguralo uspešno gajenje biljaka u ovoj žardinjeri.

Zardinjere sa kukom više nisu moderne, zamenite ih sa ovim zardinjerama!

 

Evo nekoliko sugestija koje biljke možete saditi u ovoj žardinjeri kako biste stvorili lepu i funkcionalnu oazu:

  1. Sukulenti: Sukulenti su biljke koje su prilagođene sušnim uslovima i skladištenju vode u svojim sočnim listovima ili stablima. Male vrste sukulenata, poput eheverija, kamenčića ili zlatnika, odlično će se uklopiti u ovu žardinjeru. Ove biljke zahtevaju minimalno zalivanje i održavanje te pružaju jedinstven vizuelni efekat, posebno kada se grupišu zajedno.
  2. Begonije: Begonije su popularne cvetne biljke koje dolaze u različitim bojama i oblicima. Niske begonije su odličan izbor za ovu žardinjeru jer će dobro uspevati u njoj i dodati boju vašem prostoru. Ove biljke preferiraju svetlo, ali ne direktno sunčevo svetlo, i redovno zalivanje.
  3. Rukola: Rukola je lisnata zelena biljka koja je odličan izbor za male žardinjere. Osim što je ukusna u salatama, ima i dekorativne listove koji će dodati teksturu i zanimljivost vašoj bašti. Rukola zahteva dobro drenažno zemljište i umereno zalivanje.
  4. Cveće sa padajućim granama: Razmislite o cveću koje ima padajuće grančice, poput lobelija ili surfinija. Ove biljke će stvoriti efekat visećih cvetova, što će dodati dimenziju i lepotu vašoj bašti. Važno je obezbediti dobru podršku za viseće biljke i redovno ih zalivati kako bi održali svoj izgled.
  5. Biljke začinskog bilja: Manje vrste začinskog bilja poput majčine dušice, vlašca ili bosiljka mogu se uspešno uzgajati u ovoj žardinjeri. Ove biljke ne zahtevaju mnogo prostora za rast i često se koriste u kuhinji za poboljšanje ukusa jela. Redovno berite listove kako biste podstakli rast i oblik biljaka.
  6. Mini paradajz: Mini paradajz sorte poput “Tiny Tim” može se uspešno uzgajati u ovako maloj žardinjeri. Ove biljke donose slatke plodove koji su savršeni za sveže salate ili kao užina. Budite sigurni da obezbedite potporu za rastuće biljke i redovno ih zalivate kako biste osigurali zdrav rast i plodove.
  7. Slatki bosiljak: Slatki bosiljak je kompaktna vrsta bosiljka koja će dodati mirisnu notu vašoj bašti. Ova biljka je pogodna i za gajenje u manjim kontejnerima, poput ove žardinjere, te će doneti osveženje i aromu vašem prostoru. Redovno berite listove kako biste podstakli rast i oblik biljke.

  Odabir ovih biljaka omogućiće vam stvaranje lepe i funkcionalne oaze u vašem domu ili bašti, uz minimalno održavanje i maksimalni vizuelni efekat.

Pre nego što posadite biljke, proverite uslove svetla i postavite žardinjeru na mesto koje odgovara potrebama vaših biljaka. Redovno zalivanje i praćenje stanja biljaka osiguraće njihov zdrav rast i lep izgled.

Ovalne zardinjere – zardinjere koje su uklapaju u svaku prostor!

zardinjera mediteran, zardinjere sa kukom, zardinjere sa podmetacem, ovalne zardinjere, zardinjere

Održavanje plastičnih žardinjera relativno je jednostavno, ali za dugotrajnost i estetski izgled, važno je slediti određene korake. Evo nekoliko saveta kako održavati plastične žardinjere:

 1. Čišćenje: Redovno čistite žardinjere kako biste uklonili prašinu, prljavštinu i druge nečistoće. Možete koristiti blagi deterdžent ili sapunicu sa toplom vodom i mekom četkom ili krpom. Nakon čišćenja, dobro ih isperite čistom vodom i ostavite da se osuše pre ponovne upotrebe.
 2. Zaštita od sunca: Plastične žardinjere mogu izbledeti ili izgubiti boju pod jakim sunčevim svetlom. Ako su postavljene na otvorenom, pokušajte ih zaštititi od direktnog sunčevog svetla, posebno tokom vrelih letnjih meseci. Možete koristiti zaštitne premaze ili UV zaštitu kako biste produžili njihov vek trajanja.
 3. Drenaža: Osigurajte dobru drenažu u žardinjerama kako biste sprečili zadržavanje viška vode. To možete postići bušenjem rupa na dnu žardinjere ili postavljanjem sloja kamenčića ili komada keramičkih školjki pre dodavanja zemlje. Ovo će pomoći da se izbegne truljenje korena biljaka usled prevelike vlage.
 4. Zimska zaštita: Ako planirate ostaviti plastične žardinjere napolju tokom zime, pobrinite se da ih zaštitite od niskih temperatura i mraza. Biljke u žardinjerama možda neće biti otporne na ekstremne uslove, pa je važno osigurati dodatnu izolaciju ili premeštaj u zaštićeni prostor tokom hladnijih meseci.
 5. Preventivno održavanje: Redovno proveravajte žardinjere na eventualne oštećenja, popravljajte ih ili zamenjujte po potrebi. Ako primetite da se žardinjere raspadaju ili gube svoju strukturu, vreme je da ih zamenite kako bi se osiguralo zdravo okruženje za biljke.

Pravilno održavanje plastičnih žardinjera će produžiti njihov vek trajanja i omogućiti vam da uživate u lepom i funkcionalnom prostoru za vaše biljke.

Zardinjere sa podmetacem osiguravaju da nikad neće voda cureti okolo!

zardinjera mediteran, zardinjere sa kukom, zardinjere sa podmetacem, ovalne zardinjere, zardinjere

Podmetaci ili podlošci na plastičnim žardinjerama imaju nekoliko važnih uloga:

 1. Zaštita površina: Podmetaci služe kao zaštita za površine na kojima se nalaze žardinjere. Na taj način sprečavaju oštećenje podova od vlage, vode ili eventualnih tragova zemlje. To je posebno važno za unutrašnje prostore, gde bi vlažnost ili prljavština mogla da ošteti podove od drveta, pločica ili drugih materijala.
 2. Održavanje higijene: Podmetaci sakupljaju višak vode koji se može iscijediti prilikom zalivanja biljaka ili koji može procuriti iz dna žardinjere. Ovo sprečava nastanak neurednih mrlja i olakšava čišćenje okoline oko žardinjere.
 3. Drenaža: U slučaju da žardinjera nema sopstvene rupe za drenažu ili da su rupe nedovoljne, podmetač može poslužiti kao dodatna drenaža. Višak vode može se sakupiti u podmetaču, sprečavajući time stvaranje vodenih lokvi oko žardinjere ili prekomerno natapanje zemlje.
 4. Mobilnost: Podmetači sa točkićima omogućavaju lako pomeranje žardinjere, što olakšava čišćenje, organizaciju prostora ili prilagođavanje osvetljenja ili temperature za biljke.

Ukratko, podmetaci su važan dodatak plastičnim žardinjerama koji pomaže u održavanju higijene, zaštiti površina, drenaži i olakšava manipulaciju i mobilnost žardinjere.

 

Sve saksije možete pogledati na linku.

zardinjera mediteran, zardinjere sa kukom, zardinjere sa podmetacem, ovalne zardinjere, zardinjere

Težina 0.20000000 kg
Dimenzije 40.0 × 19.0 × 16.0 cm
Boja

, , , , ,

Proizvođač

Proizvodnja Sanja ippi, Stara Pazova,Srbija

Možda će vam se svideti …

Korpa