fbpx

Saksija za orhideje – Viola Ø14 Bela

,

Saksija za orhideje – Viola Ø14 Bela

390.00 rsd 325.00 rsd bez PDV

Saksija za orhideje – Viola Ø14 kajsija

Dimenzije : fi 14 , h 16 cm

Saksija za orhideje

Sve saksije možete pogledati na linku.

Saksija za orhideje, okrugle saksije, plasticne saksije, saksije za orhideje, providne saksije za orhideje, orhideje, orhideja , saksije i zemlja za orhideje, kako uzgajati orhideje

Saksija za orhideje – Viola Ø14 bela

 

Dimenzije : fi 14 , h 16 cm

Okrugle Saksije za orhideje

Uzgajanje orhideja može biti izazovno, ali i izuzetno zadovoljavajuće iskustvo. Evo koraka koji vam mogu pomoći u uspešnom uzgajanju orhideja:

 1. Izbor orhideje: Prvi korak je odabir odgovarajuće vrste orhideje za vaše okruženje. Postoje mnoge vrste orhideja, svaka sa svojim specifičnim zahtevima za negu. Neki od popularnih tipova orhideja su Phalaenopsis, Cymbidium, Dendrobium, i Oncidium.
 2. Pravilan supstrat: Orhideje obično rastu u specifičnim supstratima koji su dobro drenažni i prozračni. Možete koristiti specijalni supstrat za orhideje koji se može kupiti u baštenskim centrima ili napraviti sopstveni supstrat od kore drveta, kokosovog vlakna, perlita i druge materijale.
 3. Osvetljenje: Većina orhideja voli svetlost, ali neke preferiraju difuznu svetlost dok druge preferiraju svetlo koje nije direktno sunce. Obratite pažnju na specifične zahteve vrste orhideje koju uzgajate i pružite joj odgovarajuću osvetljenost. Generalno, indirektna svetlost ili svetlo koje prolazi kroz prozor sa zavesama može biti dobro za većinu orhideja.
 4. Temperatura i vlažnost: Većina orhideja preferira toplije temperature tokom dana i nešto niže temperature noću. Takođe, vlažnost vazduha može biti važna, posebno za orhideje koje prirodno rastu u vlažnim tropskim sredinama. Ako je vazduh suv, možete koristiti ovlaživače vazduha ili postaviti posude s vodom u blizini biljaka kako biste povećali vlažnost vazduha.
 5. Zalivanje: Orhideje treba zalivati kada se supstrat delimično osuši. Zalivajte ih ravnomerno, ali pazite da ne preterate s količinom vode jer prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena. Koristite meku vodu na sobnoj temperaturi kako biste izbegli oštećenje korena mineralima iz vode.
 6. Vazdušne korene: Orhideje često razvijaju vazdušne korene koje ne smete odseći. Ovi koreni su važni za apsorpciju vode i hranljivih materija iz okoline. Možete ih povremeno poprskati vodom kako biste ih održali hidriranim.
 7. Presadjivanje: Orhideje treba presađivati kada postanu skučene u svojoj saksiji ili kada supstrat postane star i iscrpljen. Presađivanje obično treba obaviti nakon što orhideja završi cvetanje. Koristite novi supstrat prilikom presađivanja i pazite da ne oštetite korenje.

Pravilna nega orhideja zahteva strpljenje i pažnju, ali nagrada su prelepi cvetovi koji često traju dugo vremena. Redovno pratite stanje biljke i prilagodite svoju negu prema potrebama orhideje kako bi vaša biljka ostala zdrava i srećna.

Zalivanje orhideja u saksiji zahteva pažnju i pravilnu tehniku kako bi se osiguralo da biljka dobija dovoljno vode, ali i da se izbegne prekomerno zalivanje koje može dovesti do truljenja korena. Evo koraka za pravilno zalivanje orhideja u saksiji:

 1. Provera vlage supstrata: Pre zalivanja, proverite nivo vlage u supstratu. To možete učiniti dodirivanjem supstrata prstima ili korišćenjem higrometra. Ako je supstrat suv na dodir, vreme je za zalivanje.
 2. Priprema vode: Koristite meku vodu za zalivanje orhideja. Najbolje je koristiti filtriranu ili kišnicu vodu jer voda iz slavine može sadržavati hlor i minerale koji mogu oštetiti orhideje. Takođe, pustite vodu da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se izbeglo zalivanje orhideje hladnom vodom.
 3. Zalivanje: Postavite saksiju orhideje u sudoperu ili lavor kako biste mogli lako zaliti biljku. Lagano i ravnomerno zalijte supstrat sve dok voda ne počne da izlazi kroz drenažne rupe na dnu saksije. Ovo osigurava da se supstrat dobro natopi vodom.
 4. Određivanje frekvencije zalivanja: Orhideje obično preferiraju periodično zalivanje umesto stalno vlažnog supstrata. Ovo zavisi od faktora kao što su vrsta orhideje, uslovi rasta, temperatura i vlažnost vazduha. Općenito, zalivajte orhideje kada se supstrat delimično osuši, što može biti svaka 1-2 nedelje u zavisnosti od uslova.
 5. Izbegavanje prekomernog zalivanja: Izbegavajte prekomerno zalivanje koje može dovesti do truljenja korena. Ako primetite da supstrat dugo ostaje vlažan ili ako korenje počne da truli, smanjite učestalost zalivanja ili promenite supstrat.
 6. Sušenje vode na listovima: Nakon zalivanja, ako primetite da se voda nakupila između listova, koristite papirni ubrus ili meku krpu da očistite višak vode. Stajaća voda između listova može dovesti do truljenja ili pojave bolesti.

Pravilno zalivanje je ključno za održavanje zdravlja orhideja u saksiji. Redovno pratite stanje supstrata i korena kako biste osigurali da biljka dobija adekvatnu količinu vode, ali i da se izbegnu problemi povezani s prekomernim zalivanjem.

Saksija za orhideje Viola Ø14 kajsija je izvanredan izbor za sadnju i dekoraciju kako u baštama tako i u unutrašnjim prostorima. Orhideje su predivne i elegantne biljke koje se mogu uzgajati kako u baštama, tako i u unutrašnjim prostorima. Saksije poput Viola Ø14 kajsija pružaju savršen prostor za rast ovih biljaka. Međutim, pored orhideja, postoji mnogo drugog cveća koje možete uzgajati i u baštama i u kućama. Evo nekoliko predloga za baštensko i kućno cveće koje možete razmotriti:

 1. Ruže: Ruže su klasične biljke koje su omiljene širom sveta zbog svoje lepote i mirisa. Postoje mnoge sorte ruža koje se mogu uzgajati u baštama, kao i minijaturne sorte koje su pogodne za uzgoj u saksijama.
 2. Ljiljani: Ljiljani su još jedna vrsta cveća koja je veoma popularna zbog svojih šarenih cvetova i divnog mirisa. Oni se mogu uzgajati u baštama ili u saksijama na terasi ili u kući.
 3. Zumbuli: Zumbuli su rane prolećne biljke koje donose radost svojim šarenim cvetovima i slatkim mirisom. Oni se lako uzgajaju u baštama i idealni su za stvaranje šarenih cvetnih lejeva.
 4. Gerberi: Gerberi su još jedna popularna vrsta cveća koja dolazi u različitim bojama i oblicima. Oni su otporni i mogu se uzgajati kako u baštama, tako i u saksijama na terasi ili prozorskim klupčicama.
 5. Kalanhoje: Kalanhoje su sočne biljke koje dolaze u raznim bojama i cvetaju tokom cele godine. One su odlične za uzgoj u saksijama u unutrašnjim prostorima i traže minimalno održavanje.
 6. Fikusi: Fikusi su popularne sobne biljke koje dolaze u različitim veličinama i oblicima. Oni dodaju zeleni element unutrašnjem dekoru i lako se održavaju.
 7. Sukulenti: Sukulenti su još jedna vrsta sočnih biljaka koje dolaze u različitim oblicima, bojama i veličinama. Oni su idealni za uzgoj u saksijama kako u baštama, tako i u unutrašnjim prostorima.
 8. Petunije: Petunije su biljke sa obiljem cvetova koje dolaze u raznim bojama. One su otporne i mogu se uzgajati kako u baštama, tako i u saksijama na terasi ili prozorskim klupčicama.
 9. Hortenzije: Hortenzije su veličanstvene biljke sa velikim cvetovima koji dolaze u različitim bojama, uključujući plavu i roze. One su odličan izbor za uzgoj u baštama, posebno u hladovitim delovima.
 10. Lavanda: Lavanda je biljka koja osvaja svojim prepoznatljivim mirisom i šarenim cvetovima. Ona je idealna za uzgoj u baštama, gde privlači leptire i pčele, ali se takođe može uzgajati i u saksijama na terasi.

Uz ove predloge, možete stvoriti prelepe bašte i unutrašnje prostore puni života i boja. Važno je odabrati biljke koje odgovaraju vašim preferencijama, klimatskim uslovima i uslovima uzgoja, kako biste uživali u njihovoj lepoti i negovali ih sa zadovoljstvom.

Prednosti providnih saksija za orhideje su:

 1. Bolja kontrola vlažnosti zemljišta: Providne saksije omogućavaju vam da lakše pratite vlažnost zemljišta i korena orhideja. To vam omogućava da prilagodite navodnjavanje prema potrebama biljke.
 2. Pratite zdravlje korena: Kroz providne saksije možete videti zdravlje korena orhideje. Ako primetite bilo kakve promene ili probleme, možete brzo reagovati.
 3. Svetlost za korenje: Korenje orhideja voli svetlost. Providne saksije omogućavaju svetlost da prodre kroz zidove saksije, što može biti korisno za zdravlje korena.
 4. Estetski efekat: Providne saksije pružaju moderan izgled. Mogu se koristiti u dekorativne svrhe i pružiti dodatnu estetiku vašem prostoru.
 5. Praćenje procesa rasta: Kroz providne saksije možete posmatrati proces rasta korena orhideja i prilagoditi brigu o biljci prema njenim potrebama.
Gde kupiti providne saksije za orhideje – odgovor je kod nas! Osim saksija za orhideje u boji, imamo i providne, dikrektan link ka njima je OVDE

 

Kada je reč o saksijama za orhideje, mnogi uzgajivači biraju providne saksije iz različitih razloga. Evo nekoliko prednosti koje nude providne saksije za orhideje:

 1. Vizuelni nadzor korena: Providne saksije omogućavaju vlasnicima da prate zdravlje korena orhideje. Korenje orhideje ima važnu ulogu u njenom rastu i razvoju. Kroz providnu saksiju, možete lako primetiti bilo kakve promene u korenu, kao što su truljenje, sušenje ili pojava novih izdanaka.
 2. Fotosinteza korena: Korenje orhideje, baš kao i lišće, može provoditi fotosintezu. Providne saksije omogućavaju prodor svetlosti kroz zidove saksije, što omogućava fotosintezu korena. Ovo može poboljšati opšte zdravlje biljke.
 3. Preciznije zalivanje: Zbog transparentnosti, lako je videti kada je supstrat u saksiji potpuno suv, što pomaže u sprečavanju prekomernog zalivanja. Takođe, možete pratiti kako se voda distribuira u saksiji, osiguravajući ravnomerno vlaženje supstrata.
 4. Svetlosni uslovi: Orhideje vole svetlost, ali neke sorte preferiraju difuznu svetlost dok druge preferiraju direktnu sunčevu svetlost. Providne saksije omogućavaju bolju kontrolu nad nivoom svetlosti koju dobijaju orhideje, jer možete videti koliko svetlosti prolazi kroz saksiju i kako se to reflektuje na njenom staništu.
 5. Estetski efekat: Providne saksije često imaju elegantan izgled koji doprinosi estetici prostora u kojem se nalaze. One mogu dodati moderan dodir enterijeru, a istovremeno pružiti pogled na lepotu korena i supstrata.

Kada kupujete providne saksije za orhideje, obratite pažnju na materijal od kojeg su napravljene, veličinu i drenažne rupe koje omogućavaju pravilnu cirkulaciju vode i vazduha. Takođe, raspitajte se o potrebama vaše određene vrste orhideje kako biste osigurali da saksija i njen dizajn odgovaraju njihovim zahtevima.

Plasticne saksije za orhideje – idealna opcija za svakog!

Plastične saksije za orhideje imaju nekoliko prednosti u odnosu na saksije napravljene od drugih materijala:

 1. Dugotrajnost: Plastične saksije su izdržljive i otporne na lomove, što ih čini dugotrajnim rešenjem za uzgoj orhideja. One neće pući ili se lako oštetiti kao saksije od keramike ili terakote.
 2. Lako održavanje: Plastične saksije se lako čiste i dezinfikuju. Mogu se jednostavno oprati sapunicom i vodom ili dezinfikovati rastvorom blagog dezinfekcionog sredstva, što je važno za održavanje higijene i prevenciju bolesti biljaka.
 3. Laganost: Plastične saksije su obično lakše od keramičkih ili terakotnih saksija iste veličine. To ih čini lakšim za premeštanje ili manipulaciju, što može biti korisno prilikom presađivanja ili promene položaja biljke.
 4. Drenaža: Plastične saksije obično imaju dobre drenažne rupe na dnu, što omogućava adekvatno odvođenje viška vode iz supstrata. Ovo je ključno za sprečavanje prekomernog zalivanja i truljenja korena orhideje.
 5. Različiti dizajni: Plastične saksije dolaze u različitim bojama, oblicima i veličinama, što omogućava vlasnicima da biraju saksije koje odgovaraju njihovom stilu i estetici prostora u kojem se nalaze.
 6. Ekonomičnost: Plastične saksije obično su pristupačnije od saksija napravljenih od drugih materijala poput keramike ili terakote. To ih čini ekonomičnim izborom za uzgajivače koji žele više saksija po pristupačnoj ceni.

Iako plastične saksije imaju mnoge prednosti, važno je odabrati kvalitetne saksije koje su napravljene od sigurnih materijala kako bi se osiguralo optimalno zdravlje i rast orhideja. Takođe, vlasnici trebaju redovno pratiti stanje korena i supstrata kako bi osigurali da biljke dobijaju adekvatnu negu i održavali ih zdravima u plastičnim saksijama.

 

Sve saksije možete pogledati na linku.

Saksija za orhideje, okrugle saksije, plasticne saksije, saksije za orhideje, providne saksije za orhideje, orhideje, orhideja , saksije i zemlja za orhideje, kako uzgajati orhideje

Proizvođač

Proizvodnja Drina Plastika-86 doo, Nova Pazova

Korpa